UVA- en UVB-stralen

sunelements.at-Blogbeitrag-UVA-und-UVB-Strahlen-was-kann-man-tun-damit-Pflanzen-keinen-Sonnenbrand-bekommen

Wat kan er gedaan worden om te voorkomen dat planten verbranden door UVA- en UVB-stralen?

Plantenexperts en tuinliefhebbers zijn het erover eens: de zon is het levenselixer dat de groei van bloeiende en groene planten aanzienlijk bevordert en ze lang gezond houdt. Het toverwoord hiervoor is fotosynthese. Dit proces vindt plaats in de bladeren door kooldioxide en water om te zetten in glucose. Er wordt zuurstof geproduceerd, wat essentieel is voor de celademhaling en ook vrijkomt in het milieu.

Onder bepaalde omstandigheden hebben planten echter ook te kampen met de negatieve gevolgen van overmatig zonlicht. De UVA- en UVB-stralen in zonlicht veroorzaken een toename van zuurstofradicalen. Het ongewenste gevolg is zonnebrand op de bladeren en stengels, die zelfs voor leken duidelijk herkenbaar is door de bruine vlekken. Het vermindert de groei van de plant en kan er zelfs voor zorgen dat de plant afsterft. Vooral potplanten die na een lange winter in de lente door hun eigenaren naar buiten worden gebracht of zaailingen in de kas hebben hier last van. Om ze aan hun nieuwe omgeving te laten wennen, is het daarom aan te raden om ze eerst een tot twee weken op een schaduwrijke tot halfschaduwrijke plek aan het buitenseizoen te laten wennen.

Speel op veilig met de kas

De omstandigheden in de serre zijn iets anders, omdat het glas dankzij zijn specifieke eigenschappen al een groot deel van de UVA- en UVB-stralen wegfiltert en zorgt voor een gelijkmatigere verdeling van licht en warmte. Kassen met matglazen elementen in het bijzonder, zoals die van SunElements, versterken dit effect, wat de intensiteit van het invallende licht vermindert en de temperatuurregeling optimaliseert. Toch blijven de planten binnen natuurlijk voldoende licht ontvangen voor een gezonde ontwikkeling en succesvolle fotosynthese.

De optimale kwaliteit van de matglazen kas hangt ook af van andere factoren. Deze omvatten de klimatologische omstandigheden en individuele vereisten. De locatie speelt ook een grote rol. Staat de kas sowieso gedeeltelijk in de schaduw of staat hij van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat in de felle zon? Dit zijn belangrijke vragen die iedereen zou moeten beantwoorden voordat je een kas bouwt. Afhankelijk van de uitgangssituatie zijn opties met volledig of slechts gedeeltelijk mat glas (acrylglas biedt ook bescherming) denkbaar. Indien nodig kunnen verdere verbeteringen worden bereikt door het gebruik van ventilatoren en de strategische installatie van ramen.

Conclusie: Het gebruik van matglas of acrylglas voor kassen is een effectieve optie voor het verminderen van UVA- en UVB-stralen, vooral in zonnige gebieden, wat goed is voor de planten. De beloning voor deze strategische aanpak is een rijke oogst en een fascinerende bloemenpracht die je de hele zomer lang in verrukking brengt.

Winkelwagen
Scroll naar boven