Bifaciale PV-modules

sunelements.at-Blogbeitrag-Bifaziale-PV-Module

De toekomst van zonnetechnologie

Zogenaamde bifacial PV-modules zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Vertaald uit het Latijn betekent de naam letterlijk “twee gezichten”, wat direct beschrijft hoe deze innovatieve fotovoltaïsche modules werken. In tegenstelling tot conventionele zonnecellen met één zijde, gebruiken bifacial modules beide zijden om zonlicht om te zetten in elektrische energie.

Hoewel het basisidee al tientallen jaren bekend is in het onderzoek, is de industriële productie pas een paar jaar op gang gekomen. De innovatieve aanpak biedt een aantal voordelen die van bifaciale zonnepanelen een veelbelovende oplossing maken voor de toekomst van hernieuwbare energieopwekking.

Naast voordelen voor individuele particulieren, vastgoedeigenaren of zelfs grote bedrijven, bieden de modules de mogelijkheid om de mensheid als geheel te dienen door een groter duurzaam potentieel. Het valt te verwachten dat het huidige gebruik van de technologie de komende jaren steeds belangrijker zal worden en dat het meer ingeburgerd zal raken in zowel de particuliere als de commerciële sector.

Praktisch en efficiënt: meer energiewinst per oppervlakte dankzij bifaciale PV-modules

Het grootste voordeel van bifaciale zonnepanelen ligt in de grotere energieopwekking. Afhankelijk van de optimale positie van de modules kan de totale output tot 30% worden verhoogd door de achterkant ook te gebruiken als actief bruikbaar oppervlak. Er is dus een groot potentieel voor meer energieopwekking, vooral in regio’s zoals woestijnen, die worden gekenmerkt door een hoge reflectiegraad. Dit is een voordeel voor grootschalige industriële projecten, maar gebruikers profiteren ook op kleine schaal van bifacial zonnepanelen.

Een ander belangrijk voordeel is het efficiëntere gebruik van de beschikbare ruimte. Omdat zonne-energie van beide kanten kan worden geabsorbeerd, is er minder ruimte nodig voor dezelfde hoeveelheid energie dan voorheen. Of het nu op de daken van gezinswoningen is, voor balkoncentrales of mobiele machines zoals auto’s op zonne-energie – beperkte ruimte wordt beter dan ooit benut.

Het voordeel hiervan voor de elektriciteitsvoorziening van gebouwen is dat je ook minder afhankelijk wordt van leveranciers van conventionele energie. In het verleden was het voor gebouwen op zonne-energie soms niet mogelijk om hun energieverbruik volledig duurzaam te dekken of om fotovoltaïsche opslagsystemen te vullen. Dit kan veranderen met bifaciale zonnepanelen, die ook op lange termijn de energiekosten voor eigenaars van onroerend goed verlagen. Dit resulteert in nog een voordeel van de dubbelzijdige fotovoltaïsche cellen: meer duurzaamheid. Op grote schaal kan een verbeterde energieproductie en een beter landgebruik landen over de hele wereld helpen om duurzaam over te schakelen op hernieuwbare energie en bij te dragen aan een ecologische toekomst.

De milieuvriendelijkheid en algemene efficiëntie van dubbelzijdige zonnepanelen wordt ook ondersteund door hun productie. Bifacial PV-modules worden aan beide zijden beschermd door duurzaam veiligheidsglas om langdurig gebruik te optimaliseren. Dit resulteert in een langere levensduur, omdat de modules beschermd zijn tegen verschillende externe milieu-invloeden. De zonnecellen zijn beter beschermd tegen UV-stralen, vocht en algemene temperatuurschommelingen.

Winkelwagen
Scroll naar boven