Full-spectrum LED’s als multitool voor mens en natuur

sunelements.at-Blogbeitrag-Vollspektrum-LEDs-als-Multitool-fuer-Mensch-und-Natur

Wat zijn LED's met een volledig spectrum?

Full spectrum LED’s zijn LED-lichtbronnen die een breed spectrum aan golflengten uitstralen. Ze genereren een lichtspectrum dat zo sterk lijkt op natuurlijk zonlicht dat bijvoorbeeld een plant die wordt verlicht met een full-spectrum LED door het menselijk oog wordt waargenomen in bijna identieke kleuren als de omstandigheden buiten in de natuur. Daarom worden ze ook wel “daglichtlampen” genoemd.

Dit is gebaseerd op de CRI (kleurweergave-index) gedefinieerd in overeenstemming met DIN 6169 als de kwaliteitsfactor van de lichtbron. Dit wordt gebruikt om te bepalen hoe natuurlijk een kleur overkomt. Terwijl natuurlijk zonlicht een CRI van 100 heeft, halen full-spectrum LED’s een CRI tot 99. Hoewel halogeen- en gloeilampen ook een CRI tot 100 kunnen halen, scoren full-spectrum LED’s met een aanzienlijk lager energieverbruik en dus lagere elektriciteitskosten. Ze blijken ook veel duurzamer en robuuster te zijn dan conventionele lichtbronnen. De meeste producten kunnen ook worden gebruikt in elke in de handel verkrijgbare armatuur.

Welke andere voordelen bieden full-spectrum LED's?

Full-spectrum LED’s bieden ook een aantal andere voordelen ten opzichte van conventionele LED’s die kunnen worden gebruikt in een breed scala aan professionele gebieden. Modeontwerpers, kunstenaars, tandartsen en uiteindelijk de klanten zelf profiteren van natuurlijk licht in hun werkruimtes. Ze creëren ook een productievere werkomgeving. Het is ook erg handig om in het dagelijks leven een authentieke kleurwaarneming tot je beschikking te hebben. Het is je vast wel eens opgevallen dat een kledingstuk in het kunstlicht van de kleedkamer een heel ander kleureffect heeft dan bij daglicht. Als je voedsel wilt beoordelen op versheid, kun je dit ook veel beter beoordelen bij optimale verlichting.

Maar full-spectrum LED’s zijn niet alleen optisch superieur aan andere lichtbronnen. De voordelen voor de gezondheid zijn bewezen, want daglicht heeft echte voordelen voor lichaam en geest. Ze werden ontwikkeld voor militaire technologie en werden gebruikt door de Amerikaanse marine in het begin van de 20e eeuw, waar ze hun doeltreffendheid bewezen in het voorkomen van ziekten. Natuurlijk licht heeft een positief effect op de psyche en de stemming omdat het de productie van serotonine en melatonine kan bevorderen. Het stemmingsverbeterende effect wordt al gebruikt ter ondersteuning van de behandeling van depressie en andere ziekten.

Voldoende daglicht helpt om gezonder en rustiger te slapen, wat een hoeksteen van onze gezondheid is. Hoewel kunstmatig licht van LED lampen zonlicht niet kan vervangen, helpt het om mogelijke tekortkomingen te compenseren die worden veroorzaakt door veelvuldig gebruik binnenshuis en het winterseizoen.

Mensen en de natuur profiteren ook van deze nieuwe technologie in de landbouw. Dit betekent dat gewassen het hele jaar door kunnen worden geteeld en gekweekt, ongeacht de weersomstandigheden, wat resulteert in hogere opbrengsten en een minimale ecologische verstoring die ze in het wild zouden ondervinden. De eerste proefprojecten waarbij verschillende soorten groenten het hele jaar door in hallen worden geteeld onder de verlichting van full-spectrum LED’s zijn veelbelovend. Geïnstalleerd in SunElemets kassen en geregeld door een schakelcyclus, kunnen ze optimale omstandigheden creëren voor groei en opbrengst.

Winkelwagen
Scroll naar boven